Ploile trec, nevoile de orașe-burete și de gândire colectivă rămân
🌊 Momentan, la noi lipsesc și bazinele de colectare a apei de ploaie – soluții simple și aplicate de zeci de ani în alte țări. Dar hai că mai sunt excepții și la noi — Buzăul face de mulți ani progrese, captează apa de ploaie, iar oamenii plătesc extra (taxa pe ploaie) pentru colectarea, transportul și epurarea ei. Sună atât de SF și civilizat, nu? Bine, taxa de ploaie există peste tot, dar iată că nu prea vedem un prea bun management al resursei, în general. Dar ca o paranteză — pare că la Buzău e ceva efervescență în jurul managementul apelor (bine, mă Buzău!). Un alt proiect pilot de-acolo se concentrează pe irigarea a peste 25.000 ha folosind apa epurată la stația locală. Proiectul a devenit un exemplu de bune practici la Comisia Europeană, pentru că vrea să refolosească apele uzate în agricultură. Stația de epurare din Buzău produce anual în jur de 10 milioane de metri cubi de apă care în mod normal ar ajunge deversată în râuri.
Vineri, 20 iunie 2025, începând cu ora 12:00, Muzeul Județean Buzău anunță un nou concert Keeping the Exhibition Alive, la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”. Recitalul este susținut de orchestra Liceului de Arte "Margareta Sterian", condusă de domnul profesor Florentin Boroghină.
Intrarea este liberă.
Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” vă invită la următoarele evenimente:
7- 24 iunie – Târgul Drăgaica
Drăgaica este unul dintre cele mai vechi târguri din țară, păstrat și transmis din generație în generație, devenit astăzi o marcă identitară pentru comunitatea locală. Ediția din acest an propune un format modern, cu spectacole tematice ce vor marca fiecare seară – de la folclor autentic românesc, la pop, rock, retro – oferind publicului o varietate de experiențe muzicale.
Un moment special va avea loc în data de 14 iunie, când scena din Drăgaica va găzdui Gala Laureaților Festivalului Național „Benone Sinulescu”, concurs de muzică populară dedicat tinerelor talente. Câștigătorii ediției vor urca pe scenă în fața publicului buzoian, în semn de recunoaștere a valorii artistice și a respectului față de moștenirea muzicală promovată de Benone Sinulescu.
19 iunie – Eveniment omagial Nigrim
Începând cu ora 18:00, în Sala Amfiteatru a Muzeului Județean Buzău, va avea loc un eveniment cu profunde valențe culturale, dedicat evocării și celebrării operei și personalității scriitorului Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim, una dintre figurile literare marcante ale începutului de secol XX. Evenimentul va fi susținut de artiștii Dana Mihăescu Nigrim – pianistă, interpretă vocală, recitatoare și director artistic al Filarmonicii din Montréal, Canada – și Radu Palade – compozitor, pianist și profesor în Montréal. Cei doi vor aduce în fața publicului un moment de înaltă expresie artistică, în care muzica, poezia și memoria culturală se întâlnesc într-un omagiu emoționant.
26 iunie – Spectacol de teatru, oferit de seniori
Începând cu ora 17:00, la Centrul Iazul Morilor, va avea loc un spectacol de teatru susținut de seniorii participanți la Clubul de teatru și lectură, parte a programului „Seri Împreună”. Evenimentul este rezultatul activității creative desfășurate sub coordonarea domnului Mădălin Cărbunaru, actor liber profesionist, și a doamnei Radu Viorica, profesor de teatru. Sub îndrumarea lor, participanții au explorat expresia artistică, lectura și jocul scenic, fiind pregătiți să urce pe scenă și să împărtășească publicului roadele muncii și pasiunii lor.
Spectacolul este o invitație la empatie, reflecție și bucurie, dar mai ales o dovadă vie a faptului că arta nu are vârstă și că teatrul poate deveni o formă de exprimare profundă la orice etapă a vieții.
✨Pentru mai multe informații despre condițiile de înscriere sau participare, precum și pentru detalii actualizate despre desfășurarea evenimentelor, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”.
Invitație la Conferința CREȘTEM ÎMPREUNĂ #5 - Buzău industrial & inovativ: Construcție durabilă prin parteneriat organizată de Fundația Comunitară Buzău
🗓 17 iunie 2025, ora 09:00
📍 Amfiteatru, Centrul Muzeal I.C. Brătianu, Buzău
Conferința aduce împreună experți, lideri locali și reprezentanți ai companiilor pentru a explora soluții concrete privind educația pentru industria locală și responsabilitatea socială. Mai exact, se va discuta despre:
🔧 Educație tehnică adaptată cerințelor reale
🔧 Companii implicate activ în comunitate
🔧 Inovație locală cu impact global
Participarea este gratuită, cu înscriere prealabilă aici: https://forms.gle/oqBu4MDrpmPybkW58
Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Buzău, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România, vă oferă cursuri gratuite de educaţie digitală cu ajutorul telefonului inteligent, pentru persoane peste 60 de ani, în cadrul programului Hi Digital al Fundaţiei Vodafone.
🎀O nouă serie de seniori va începe cursurile pentru folosirea telefonului inteligent, la sediul central al Bibliotecii Judeţene din Galleria Mall. Cursurile se vor desfăşura în mai multe serii, până în luna decembrie inclusiv.
⛱️Nu v-aţi înscris încă? O puteţi face oricând, de luni până vineri, între orele 8.30-18.30, la sediul din Galleria Mall.
🌠Informaţii suplimentare puteţi obţine de la Iulia Irimia, bibliotecar şi Mihaela-Angela Stan, şef Serviciul „Relaţii cu publicul”, la telefon: 0238-721509.